Čestitka povodom 21. maja - Dana nezavisnosti Crne Gore

Predsjednik Senata Prijestonice Cetinje Dr Milovan Janković uputio je danas čestitku svim građanima povodom 21. maja – Dana nezavisnosti Crne Gore.

U čestitki predsjednika Jankovića, između ostalog, stoji sljedeće:

- Svim građankama i građanima Crne Gore upućujem srdačne čestitke povodom najznačajnijeg datuma u novijoj istoriji naše države, koji nas podsjeća na ostvarenje višedecenijskog cilja mnogih generacija.

Sa željom da nastavimo da gradimo Crnu Goru kao modernu evropsku zemlju čestitam vam Dan nezavisnosti - navedeno je, između ostalog, u čestitki predsjednika Jankovića

Crna Gora obilježava jedanestogodišnjicu nezvisnosti, stečenu na referendumu, koji je održan 21. maja 2006. godine, kada su se građani većinski odlučili za samostalnost države. Uz posredovanje slovačkog diplomata Miroslava Lajčaka, koji je zastupao Evropsku uniju, crnogorski parlament je neposredno prije toga donio Zakon o referendumu, kojim je bilo dogovoreno da je za uspjeh referenduma potrebna podrška 55 % izašlih birača. Za nezvisnu Crnu Goru na referendumu glasalo je 55,5 % glasača, dok je ostanak u zajedničkoj državi sa Srbijom podržalo 44,5% od 86,5% građana koji su učestvovali na referendumu. Referendum je nadgledalo više od 3,4 hiljade posmatrača.