Predsjednik Đukanović predsjedavao II sjednicom Senata Prijestonice Cetinje

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović predsjedavao je danas II sjednicom Senata Prijestonice Cetinje. On je izrazio zadovoljstvo što će obavljati i dužnost predsjednika Senata, navodeći da je ubijeđen da će to tijelo raditi u interesu i na zadovoljstvo građana Cetinja i u skladu sa Zakonom o Prijestonici.

Senat bi, kako je naglasio, trebalo da doprinose afirmaciji Cetinja kao kulturnog i istorijskog sjedišta Crne Gore i vrati i izgradi ugled koji zaslužuje.

U tom kontekstu, posebno je ukazao na potrebu unapređenja gradske i ruralne infrastrukturne mreže, kao preduslova za dalji razvoj, dinamiziranje privrednih aktivnosti i realizaciju najznačajnijih projekata. 

U prvi plan istakao je potrebu realizacije najvećih projekata kako bi Cetinje primamljivom ponudom zainteresovalo investitore u cilju ostvarenja prioriteta razvoja i otvaranja novih radnih mjesta. 

On smatra da bi trebalo urediti istorijsko jezgro Cetinja, u skladu sa njegovim kulturno-istorijskim značajem. Da bi to bilo ostvareno potrebno je adekvatno budžetsko planiranje u skladu sa Zakonom o Prijestonici, uz jasan plan prioritetnih projekata i optimalnu upotrebu raspoloživih donatorskih fondova i sredstava pretpristupne podrške EU, zaključio je Predsjednik.

Senat je usvojio Izvještaj o aktivnostima iz godišnjeg Programa razvoja Prijestonice Cetinje za 2018. i upoznao se s Nacrtom Programa razvoja Prijestonice Cetinje za 2019., čija se finalizacija očekuje u narednom periodu u skladu sa identifikovanim razvojnim potrebama.

U radu Senata Prijestonice učestvovali su i gradonačelnik Cetinja Aleksandar Kašćelan, potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović, potpredsjednik Skupštine Crne Gore Branimir Gvozdenović, ministar kulture Aleksandar Bogdanović, rektor Univerziteta Crne Gore Danilo Nikolić i predsjednica Skupštine Prijestonice Maja Ćetković.